FAMILIENS BOLIGER GJENNOM 100 ÅR

Boken om familiens boliger tar for seg boligene fra ca. 1890 frem til i dag. By og land, inn og utland. Den er i første omgang ment som en intern familiebok. Det er mulig noe av materialet senere vil bli brukt i en annen sammenheng. Den beskriver hvordan familien har og nå bor, stilarter (klunker stil, funkis, minimalisme etc.), møbel-, material- og fargevalg. Den tar for seg bostruktur, samtiden og utviklingen. Det er et enormt materiale som er bearbeidet gjennom mange år, ikke bare av meg, men også av min mor og morfar som begge var journalister. 1.utkast ble trykket i år, 150 – A3 sider er spekket med bilder, skisser, tegninger og tekst. Boken er beregnet ferdig til neste år. Den vil da ha ca. 300 sider. Alle boligene (fra 40 til 300m2) vil da også være datategnet i lik målestokk, også på en stor plakat.

Her er vedlagt noen sider fra boka – 1.utkast.

Bolig100 år_s02

Boken starter på farssiden med farfar som kom alene bare 14 år gammel til Christiania i 1890. Han begynte å arbeide  som lærling i Colonial og Fedevarer på Vaterland. Han bodde på hybel i bakgården. 22 år gammel hadde han fått borgerbrev og startet sin egen forretning.

Bolig100 år_s03

Farfar var en samfunnsengasjert mann. Han var formann i Købmannsforeningen og satt i bystyret. Han engasjerte seg sterkt i Rottekrigen i 1930 hvor byen ble inndelt i rottedistrikter med stadig opptellinger av antall rotter. Det ble holdt foredrag om hvordan man skulle ta knekken på rottene.

Bolig100 år_s04

De hadde ikke bad før de i 1937 flyttet til vestkanten. De offentlige badene og badeanstaltene ble derfor flittig brukt. Fordelen var at barna lærte tidlig å svømme.

Bolig100 år_s05

I sommerhalvåret flyttet familien ut til Malmøya med et stort flyttelass. Kjørekar Eriksen hadde ikke nese, han hadde hatt spedalskhet. De brukte snekke inn til byen og oppover Akerselva for å komme på arbeid og skole.

Bolig100 år_s06

På morssiden starter boken i Kr. Sand med bybrannen og tippoldeforeldrene som bodde i et lite hus i Skippergata. Tippoldefar var møbel- og likkistesnekker. Vi har fortsatt noen av hans nydelige møbler. Her er oldeforeldrene avbildet på sin gullbryllupsdag. På den tiden var det vanlig at middelklassen brukte sorte brudekjoler.

Bolig100 år_s07

Bolig100 år_s08

Her er morfar og mormor fotografert sittende på trappen til ”Besinnelsens Brygge”, på familiestedet Makrelviga, Ulvøysund.

Bolig100 år_s09

Makrelviga har vært igjennom mange oppussingsperioder siden morfar kjøpte stedet. Men fortsatt ligger det flere lag med rester av de ulike tapetene i skapene.

Bolig100 år_s10

Mor var glad i å sette farger på interiørene og hun fulgte med i tiden. I dag er stuen og kjøkkenet hvitt. De andre rommene har mønstrete tapeter som før. Skipperstua har fått beholde den gamle sørlandstapeten gjennom flere oppussingsperioder, nå bare i ny utgave. Huset er moderne og godt vedlikeholdt, men har likevel fått beholdt ”sjela si”.

Bolig100 år_s11

Bolig100 år_s12

Bolig100 år_s13

Bolig100 år_s14

Bolig100 år_s15

Bolig100 år_s16

Bolig100 år_s17

Mor og fars frodige og 260m store leilighet på Frogner.

Bolig100 år_s18

Bolig100 år_s19